
W piątek odbyły się już trzecie zajęcia kulinarne w świetlicy szkolnej, prowadzone przez panią Dobrosławę Tokarską. Tym razem dzieci z klasy 2 miały okazję spróbować swoich sił w przygotowywaniu rogalików drożdżowych z marmoladą.
Jak zawsze, zajęcia rozpoczęły się od przypomnienia zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni. Uczniowie doskonalą nawyk mycia rąk przy każdym kontakcie z żywnością, organizowania swojego miejsca pracy i dbania o porządek na bieżąco. Po zakończonej pracy wszyscy pamiętali również o sprzątaniu po sobie – zmywaniu naczyń, odkładaniu przyborów na miejsce i porządkowaniu stołów.
Podczas zajęć dzieci uczą się podstawowych umiejętności kuchennych – m.in. bezpiecznego posługiwania się nożem, wbijania i rozdzielania jajek (wraz ze sprawdzaniem ich świeżości), odmierzania składników zgodnie z przepisem oraz czytania receptur kulinarnych.
Nie zabrakło oczywiście radości i uśmiechów – wspólne wyrabianie ciasta, formowanie rogalików i ich degustacja dostarczyły wszystkim mnóstwo frajdy.
Już dziś nie możemy się doczekać kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbędą się za dwa tygodnie, w piątek. Co tym razem pojawi się w menu? O tym przekonamy się wkrótce!





47-225 Kędzierzyn-Koźle
Szkolna 3