8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – European Day of Healthy Food and Cooking, który został ustanowiony w 2007 roku.
W naszej szkole ten dzień obchodzimy jako Dzień Zdrowego Śniadania. Dzięki temu już najmłodsi uczą się, jak ważne dla naszego organizmu jest codzienne, zdrowe śniadanie.
Pełnowartościowe śniadanie, najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny.Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
Projekt Chemia w kuchni, który prowadzę już od 12 lat daje nam możliwość przygotowania dla wszystkich uczniów naszej szkoły zdrowego, pysznego, kolorowego od warzyw , wartościowego drugiego śniadania.
8 listopada pyszne kanapki przygotowała nam Pani Intendent – Ewa .
Nasza szkoła zdrowe drugie śniadanie spożywa nie tylko 8 listopada, ale dzięki Firmie Mostostal Zabrze mamy kanapki w każdy wtorek i czwartek.
Firma Mostostal Zabrze, której Prezesem jest Pan Dariusz Pietyszuk to Przyjaciel naszej szkoły.
Z CAŁEGO SERCA DZIĘKUJEMY .
Dyrektor Szkoły
Karolina Pietrzyk
47-225 Kędzierzyn-Koźle
Szkolna 3